Een floep bevalling

19 februari 2017

Ik zat afgelopen dinsdag weer naar ‘Vier handen op 1 buik’ te kijken. En nee, ik ga het dit keer niet over de hele uitzending hebben. Alhoewel, dit meisje was echt fantastisch. Wat een doorzettingsvermogen op die leeftijd, petje af voor haar. Maar wat mij op viel is dat Jelka van Houten het had over een ‘ floep bevalling ‘. Ja, een bevalling die heel snel (& gemakkelijk) gaat. Binnen drie uur was dit meisje namelijk bevallen. En Jelka zei: ‘Daar is echt elke vrouw jaloers op’.

Floep bevalling

En aan de ene kant denk je, relaxed dan duurt het niet zo lang. Want ja het kan ook zomaar 24 uur duren voordat jij jouw kleintje in je armen kan houden. Maar wat heeft nu de meeste voordelen? Ook ik, was redelijk rap. Binnen vier uur en een kwartier kon ik mijn kleine man in mijn armen houden, maar of ik kan spreken over een ‘floep’ bevalling? Achteraf fijn dat het niet uren duurde, maar het ging ook wel weer heel erg snel. Ik heb geen idee hoe het is om heel lang bezig te zijn met de bevalling. Aan de ene kant komen de weeën dan wat geleidelijker, lijkt mij. Maar aan de andere kant zit je natuurlijk ook maar te wachten en te wachten.

Zeven tips voor de bevalling

Zorg ervoor dat je huis vindbaar is

De verloskundige wil zo snel mogelijk bij je zijn, zorg er dan voor dat je huis goed te vinden is. Geen huisnummer aan de deur? Hang dan bijvoorbeeld een A4’tje op met het huisnummer.

Ga plassen!

Ga gewoon plassen tijdens de bevalling. Met een lege blaas gaat je ontsluiting namelijk sneller.

Ga op je linkerzij liggen

De bloedvoorziening is dan optimaal en de weeën zijn dan het meest effectief, zeker als jouw kleintje met zijn rug naar links ligt.

Branderig gevoel?

Heb je een branderig gevoel? Zorg er dan voor dat je een washandje klaar hebt liggen die je nat kan maken met heet water, als je dit tegen je vagina houdt scheelt dit een hoop.

Leg een matje onder je wc bril

Sommige vrouwen vinden het fijn om op de wc te zitten tijdens de weeën, maar zijn ook bang dat de baby in de wc valt. Zorg er dan voor dat je een matje onder je wc bril legt.

Doe je vestje aan

Na de bevalling wordt jouw kleintje meteen op je buik gelegd, met een t-shirt aan zit je een beetje te vechten waar je heen moet met je shirt. Wanneer je een vest aan doet kun je deze gemakkelijk open knopen.

Stel het bellen uit

Bel je ouders pas later, niet meteen wanneer je eerste wee begint. Het kan daarna namelijk zo nog 36 uur duren en dan doen je ouders ook geen oog meer dicht.

Volgende week spreken wij met een doula, iemand die je begeleidt en ondersteunt tijdens de bevalling.

Wat is jouw ervaring met bevallen?

Heb jij je babyuitzet al binnen? Kijk hier >>

Lees ook: een floep bevalling >>

veilig-bevallen-beatrijs-smulders-boek-cover-9789021553566

Meer informatie over bevallen doe je zo vind je in het boek Veilig Bevalen van Beatrijs Smulders

Lees ook: 30 weken zwanger >>>

Boeken aanraders:

Tijdens zwangerschap: Veilig zwanger

Bevalling: Buskruit met muisjes en  Veilig bevallen

Kraamtijd: Veilig door de kraamtijd 

Babyboek: Oei ik groei

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

vroeggeboorte

Behandeling met progesteron geeft beter resultaat bij vroeggeboorte

Zwangere vrouwen die rond 20 weken zwangerschap een korte baarmoedermond hebben, hebben een verhoogde kans om te vroeg te bevallen....
image-2

Je kraamtas klaarmaken: hoe en wanneer begin je met de voorbereidingen?

Aanstaande ouders kijken ongeduldig uit naar de komst van hun baby. Van de vele voorbereidingen voor de grote dag, is...
keuken

3x tips voor een keuken met klasse

Er is geen plek in huis die zo veel karakter kan uitstralen als de keuken. Het is de plek waar...