Veilig met de baby op pad: tips voor het gebruik van het autostoeltje

8 november 2018

Je baby veilig vervoeren in de auto kan met een autostoeltje. Maar als aanstaande of kersverse ouders weet je meestal helemaal niet hoe je een autostoeltje of Maxi-Cosi goed moet gebruiken. De merknaam Maxi-Cosi is inmiddels zo ingeburgerd dat we hem als soortnaam voor alle autostoeltjes gebruiken. Maar eerlijk is eerlijk, het merk Maxi-Cosi geeft ons wel een goed gevoel en natuurlijk willen we alleen het allerbeste voor onze baby.

Bekijk ook de: Maxi Cosi van Ikwordmama.nl >>

Het eerste ritje van je baby in de Maxi-Cosi

Ben je bevallen het ziekenhuis? Dan mogen jij en je kleintje hopelijk snel naar huis. Maar ben jij wel goed voorbereid op dat eerste ritje naar huis? Kies je ervoor om met de auto naar huis te gaan, dan ben je verplicht om je baby in een goedgekeurd autostoeltje te vervoeren. Gebruik onderstaande tips voor een zorgeloos eerste ritje.

TIP: Oefenen met het installeren van de Maxi-Cosi

Het is slim om al vóór de geboorte van je baby te oefenen met het installeren van de Maxi-Cosi in de auto. Zorg dat je de installatie onder de knie hebt zodat je na de geboorte direct zorgeloos en veilig op weg kan gaan. Heb je gekozen voor installatie met een base? Installeer de base dan tijdig in de auto, dan hoef je de autostoel er alleen nog maar op te klikken.

De veiligste plaats om een autostoeltje te bevestigen is in het midden van de achterbank, aangezien het risico op letsel tijdens een zijdelingse aanrijding hier het kleinst is. In veel auto’s is het midden van de achterbank enigszins verhoogd, in dat geval kun je het stoeltje het beste links of rechts op de achterbank plaatsen.

Vervoer je je kleintje toch op de passagiersstoel voorin, dan dien je bij de achterwaarts gerichte autostoeltjes de airbag uit te schakelen. De airbag kan gevaarlijk zijn voor je baby als hij uitklapt. Zorg er ook voor dat de draagbeugel van de Maxi-Cosi omhoog staat wanneer je de stoel in de auto gebruikt. In het geval van een ongeval raakt de draagbeugel de achterbank voordat de stoel de achterbank kan bereiken.

Levensgevaarlijk: hydrofiele doek over kinderwagen >>

Isofix-bevestiging

i-Size is de nieuwe Europese norm voor kinderstoeltjes. Dit wordt ook wel de ECE-R129 norm genoemd. Hierbij worden kinderen in plaats van op gewicht, op lengte ingedeeld. Kinderen moeten hierbij tot een leeftijd van vijftien maanden achteruit in een autostoeltje met een Isofix-bevestiging worden vervoerd. Bij aanrijdingen is je kind dan beter beschermd. Door je kind achterwaarts te vervoeren worden de krachten over het hele lichaam verspreid en ligt de druk niet op het hoofd en de nek. Dit houdt in:

  • Kinderen moeten tot minimaal vijftien maanden achterwaarts vervoerd worden.
  • i-Size autostoeltjes worden standaard getest op zijwaartse botsingen.
  • De i-Size regelgeving is vanaf juni 2018 de enige regelgeving die telt.
  • Stoeltjes met gordelbevestiging verdwijnen van de markt.
  • Alleen stoeltjes met Isofix-bevestiging blijven te koop.
  • i-Size autostoeltjes passen op elke autozitplaats met het ‘i-Size ready’ label en worden met de Isofix-bevestigingspunten vastgezet. Dit garandeert dat het stoeltje altijd goed past. Alleen als de auto daar geschikt voor is, kun je dus een i-Size autostoel gebruiken.

Als je wilt weten of een stoeltje veilig is, kun je de ANWB-autostoeltjestest erop naslaan. Hier worden de autostoeltjes objectief getest en aan dezelfde omstandigheden onderworpen.

Hoe lang mag een baby in Maxi-Cosi zitten?

Een autostoeltje is de meest veilige manier om je baby in de auto te vervoeren. Handig is zo’n Maxi-Cosi trouwens ook; veel ouders gebruiken ‘m zo nu en dan als wieg, zitje of als onderdeel van de wandelwagen. Maar hoe lang mag je baby er eigenlijk in zitten?

baby in maxi-cosi, veiligheid baby, op stap met baby, onderweg met babyBaby’s moeten voldoende kunnen bewegen, maar in de Maxi-Cosi heeft jouw kleintje niet veel bewegingsvrijheid. Zit je baby lange tijd in één houding, dan krijgt hij niet de mogelijkheid om zijn motoriek en arm-, rug- en nekspieren te ontwikkelen. Daarom is het advies om je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in het autostoeltje te laten zitten.

Tel daarbij ook de tijd op wanneer jij boodschappen aan het doen bent. Want hoe makkelijk is het om de Maxi-Cosi op het onderstel van de kinderwagen te klikken en zo je kleintje te vervoeren. Zo hoef je hem niet over te dragen naar de kinderwagenbak, maar kan hij lekker doorslapen in het autostoeltje. Bovendien bespaart het een hoop ruimte in de auto; die kinderwagenbak kun je mooi thuislaten. Maar dat betekent wel dat je baby vaak lange tijd – zonder dat je het misschien doorhebt – in het stoeltje zit.

Toch een lange reis of op vakantie, wat nu?

Ga je op vakantie of een dagje weg, dan is de kans groot dat je baby langer dan twee uur in het autostoeltje zit. Gebeurt dit een enkele keer, dan is dit niet erg en niet meteen schadelijk. Wel is het verstandig om je baby elke twee uur even uit de Maxi-Cosi te halen en hem minstens een kwartier vrij te laten bewegen op een speelkleed of in een reiswieg of campingbedje. Voor jezelf is die korte pauze ook fijn, trouwens.

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...