ZWEMLUIERS: dit moet je weten over zwemluiers voordat je met je baby gaat zwemmen!

22 mei 2021

Waarschijnlijk heb je er tijdens je zwangerschap al over gelezen dat je wanneer je baby drie maanden oud is, je hem mee mag nemen naar het zwembad om samen te zwemmen. Hoe leuk is dat?! Tijd om een zwemluier aan te schaffen. Maar welke soorten zwemluiers bestaan er allemaal, en welke kies je dan? Lees onderstaande tips en ga lekker babyzwemmen met je kleintje!

Babyzwemmen

Veel baby’s vinden het heerlijk om in het water te spelen. Veel zwembaden hebben dan ook speciaal verwarmde baden of speciale uurtjes waarop een groep ouders met hun baby spelletjes doen in het water. Dit is echt een fijn momentje samen waar vader of moeder en kind enorm van kunnen genieten. Babyzwemmen is echt een aanrader om te doen met je kleintje. Hiervoor heb je een zwemluier nodig, maar welke kies je?

Wat zijn zwemluiers

Waarschijnlijk weet je wel wat zwemluiers zijn, want eigenlijk zegt de naam al genoeg. Het zijn luiers die speciaal ontwikkeld zijn om mee te zwemmen. Ze zijn gemaakt van speciaal materiaal waardoor ze zich niet volzuigen met water. Maar er is wel degelijk verschil tussen diverse zwemluiers. Er bestaan wasbare en wegwerpluiers, met plakstrips of als elastisch luierbroekje en verstelbare zwemluiers.

Let op: met een gewone luier kun je niet zwemmen!

Maar wanneer je denkt dat je wel kunt gaan babyzwemmen met een normale luier, dan heb je het mis! Normale luiers zijn gemaakt om vocht te absorberen.

In een zwembad zuigt een gewone luier zich dus vol met water, zwelt op en wordt behoorlijk zwaar. Dat zit ongemakkelijk en door het gewicht kan de luier afzakken, of zelfs je baby laten zinken. Zo’n volgezogen luier is dus niet alleen onhandig, maar ook gevaarlijk.

En een gewone luier kan ook lucht vasthouden. In dat geval kan de luier gaan drijven, met het risico dat de billen van je kind boven water komen en zijn hoofd onder water verdwijnt.

Wasbare zwemluiers zijn duurzaam

Naast de gewone zwemluiers heb je nu ook wasbare varianten die je niet weg hoeft te gooien na gebruik. Deze vind ik zo handig, want je kunt ze gewoon in de wasmachine wassen, zelfs samen met andere kleding.

Wanneer je kindje erin gepoept heeft, dan haal je de ontlasting er met een doekje uit. Daarna ppoel de luier even onder de kraan af. Je kunt er dan voor kiezen, wanneer deze schoongespoeld is, om hem in de zon te laten drogen. Daar kan hij tegen en de stof van de luier droogt relatief snel op. Handig voor op vakantie, of als je meerdere keren per dag het water in gaat.

Een heel groot pluspunt van een wasbare zwemluier is de duurzaamheid. Het is beter voor het milieu, want het scheelt een hoop afval. De aanschaf van deze luiers is wel net iets duurder als wegwerpluiers, maar als je bedenkt hoe lang je hiermee kunt doen, is het toch voordeliger en je bent in één keer klaar.

Trek de zwemluier pas aan bij het zwembad

Omdat zwemluiers gemaakt zijn van niet-absorberend materiaal nemen ze in principe geen urine op, of hooguit een klein beetje. Het is daarom verstandig om de zwemluier niet al thuis aan te trekken, maar pas als je in het zwembad bent. Ze houden ontlasting tegen zodat het niet in het zwembad terecht komt. Door de elastische antilekrandjes bij de benen en rond het middel blijft alles netjes binnenboord. Wel handig om na het zwemmen een normale luier aan te doen, zodat je kindje geen natte kleding krijgt. 

Zorg voor extra zwemluiers

Ga je veel zwemmen dan is het handig om twee of meerdere wasbare zwemluiers te hebben. Mocht er dan een ongelukje gebeuren tijdens het zwemmen, heb je altijd een schone zwemluier bij je.

Zijn zwemluiers verplicht?

De meeste zwembaden vragen om een zwemluier tijdens het babyzwemmen. Dit staat ook meestal al op de site van het zwembad vermeldt, maar vraag het voor de zekerheid na.

Ga je in een recreatieplas zwemmen of op je vakantieadres? Neem gewoon een paar zwemluiers mee. Ook hier kan een zwemluier verplicht zijn, in Nederland maar ook in het buitenland. En al is het niet verplicht: je moet er toch niet aan denken dat je baby in het zwembad poept?

zwemluiers, alles over zwemluiers, de beste zwemluier, babyzwemmen, baby zwemmen wat heb je nodig, babyzwemles

Zwemluiers online kopen

Zwemluiers en wasbare zwemluiers kun je online kopen bij Nappy’s. Dit is een online luierwinkel die gespecialiseerd is in allerlei soorten luiers. Zij hebben bekende merken als Alvababy, Bare and Boho, Close, Lighthouse Kids Company, Little Lamb, zwemluiers van Popolini, verstelbare zwemluiers van Seedling Baby en TotsBots. Genoeg keus zoals je ziet. Kies een zwemluier die jij geschikt vindt en ga heerlijk samen babyzwemmen.

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...