Wat trek ik mijn kleintje aan en bij welke temperatuur?

8 mei 2019

Voor jezelf is het soms als lastig te bedenken wat je aanmoet iedere dag. Maar nu je ouder bent heb je ook de verantwoordelijkheid om je kleintje goed aan te kleden. Maar als kersverse ouder is alles nieuw voor je. Logisch dat je dan allerlei vragen hebt over de verzorging van je pasgeboren wondertje. Zoals: wat trek ik mijn baby aan en bij welke temperatuur? Helemaal met het wisselvallige weer hier in Nederland.

Je baby aankleden

De leeftijd van je kleintje heeft invloed op wat je hem aantrekt. Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet warmhouden. Ook de overgang van mama’s warme buik naar de buitenwereld is groot, vooral in de winter. De eerste weken is het daarom extra belangrijk om je kindje goed warm te houden, bijvoorbeeld met een mutsje en verschillende laagjes kleding. Een kruikje kan ook een handig hulpmiddel zijn om het bedje, de kinderwagen, of de babykleertjes te verwarmen.

De juiste maat babykleding is belangrijker dan je denkt! Bij een te grote romper of te grote kleertjes kan er veel warmte ontsnappen. Als je uitgaat van de gemiddelde lengte bij de geboorte, zit maat 50 een pasgeboren baby meestal het best. Bekijk hier de gemiddelde babymaten.

Over het algemeen kan je je baby het volgende aantrekken: een luier, rompertje, broekje en truitje of een boxpakje of onesie, sokjes en in de eerste weken dus een mutsje. Een babypakjes met sokjes van Petit Bateau, dit prachtige merk verkopen ze bij de Bijenkorf, kan uitkomst bieden als je last hebt van sokjes die telkens verdwijnen.

wat trek ik mijn baby aan

Baby kleertjes voor ’s nachts

In de avond koelt het af. Daarbij ligt je baby ’s nachts stil, terwijl hij overdag actief is en daardoor warmer blijft. Bovendien is het in je woonkamer overdag warmer dan ’s nachts in de slaapkamer. Tussen 16°C en 18°C is een goede temperatuur voor de babykamer. Met uitzondering van de kraamweek: dan mag het ’s nachts iets warmer zijn in de kamer, zo’n 19°C.

Je kan je baby ’s nachts een pyjama aantrekken, of hem in zijn gewone kleertjes laten slapen, wat je hem die dag hebt aangetrokken, aangepast op de temperatuur buiten. Daarnaast gebruik je een goed passende babyslaapzak of een laken en dekentje (goed instoppen!). Waarschijnlijk heeft je baby het dan precies goed.

Houd wel altijd de combinatie van zijn kleertjes, het beddengoed en de temperatuur van de kamer in de gaten. Is het hoogzomer en 30 graden, dan kan alleen een lakentje (naast luchtige kleertjes) voldoende zijn. Als de voetjes van je baby aangenaam aanvoelen, heeft hij het warm genoeg. Je kan ook zijn nekje voelen om zijn lichaamstemperatuur te controleren. Zweet je baby, dan heeft hij het te warm en moet je hem luchtigere kleertjes aantrekken.

Zomerkleding in het voorjaar en zomer

Het lijkt zo vanzelf sprekend maar kleding is wel degelijk seizoensgebonden. Zomerkleding kan dunner zijn of van dunnere stoffen gemaakt zijn dan winterkleding. Dit zie je soms niet direct maar kun je wel zo ervaren. Luchtige linnen en katoenen stoffen worden meer gedragen in de zomer, omdat ze de warmte goed doorlaten, zweet beter opnemen en luchtig aanvoelen. De temperatuur buiten heeft invloed op wat je je kindje aantrekt. Net als jij je in de winter dik inpakt en je je op een warme zomerdag luchtig kleedt, geldt dat ook voor je baby.

Warme dagen

Wanneer het warm buiten is dan kun je zeker denken: wat trek ik mijn baby aan? Trek je kindje niet teveel laagjes aan op warme dagen. Kies bijvoorbeeld voor een rompertje met een luchtig laagje erover, of enkel een rompertje als het echt heel warm is.

Wel heeft je kleine buiten extra bescherming nodig tegen de zon, vanwege zijn gevoelige huidje. Trek hem daarom kleertjes aan die zijn huid zoveel mogelijk bedekken, maar wel luchtig zijn. Gebruik daarnaast een zonnehoedje of petje ter bescherming tegen de zon. Het is sowieso verstandig om je baby niet in de volle zon te laten liggen, zeker niet op het heetst van de dag. Zoek lekker de schaduw op samen.

Koudere dagen

In de lente kan het best nog koud zijn en dan zijn verschillende laagjes kleding van Tumble ‘N Dry erg handig: je kan dan makkelijk een laagje aan- of uittrekken als dat nodig is. Trek je baby een rompertje aan. Daar overheen een vestje met een shirtje aan. Verder trek je je kindje een broekje aan, met warme sokjes of slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleertjes comfortabel moeten zijn voor je kleintje. Omdat baby’s voornamelijk liggen, is bijvoorbeeld een capuchon niet prettig voor hem.

Bekijk ook deze leuke zomerse babykleding >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...
kleine-kinder-schoenen

Hoe je online hoogwaardige babykleding kunt vinden voor een mooie prijs

Het vinden van hoogwaardige baby- en peuterkleding voor een mooie prijs kan een uitdaging zijn, maar met de opkomst van...
z8moodimageshr03-24884

De Z8 lente/zomer 2024 collectie is uit!

Waar we nog lekker wegkruipen onder een warme deken bij het zien van deze regenachtige dagen, komen de eerste prespring...