Waar je op moet letten bij het kopen van kinderschoenen

14 oktober 2021

Jonge kinderen hebben regelmatig een nieuw paar schoenen nodig. Goede kinderschoenen hoeven gelukkig helemaal niet duur te zijn. Maar, waar moet je precies op letten bij het kopen nieuwe schoenen voor jouw kleine spruit? Wij vertellen het je hier!

1. Ze moeten goed passen

Of het nou gaat om jongens of meisjes schoenen, het is het belangrijkste dat kinderschoenen goed passen. Je kind moet zijn tenen kunnen spreiden, buigen en bewegen. Controleer of je kind genoeg ruimte in zijn schoenen heeft door met je duim op de schoenneus te drukken.

2. Check de schoenmaat regelmatig

De voeten van jouw kind zijn nog volop in ontwikkeling, zorg daarom dat je regelmatig checkt of de schoenen nog goed passen. Als een kind langere tijd op te kleine schoenen loopt, dan kan dat namelijk de voeten vervormen. Het kind kan daardoor een verstoord looppatroon krijgen en in het uiterste geval zelfs vervormde voetgewrichten.

3. Zorg voor een flexibele zool

Je kind moet zijn voetzool ongehinderd kunnen afwikkelen. Vooral bij jonge kinderen kan een (te) harde schoenzool, die moeilijk buigt, leiden tot een gebrek aan ‘grondgevoel’ of zelfs onnodige pijn aan de voeten. Hierdoor loop je de kans dat jouw kindje een verkeerd looppatroon ontwikkelt en gaat ‘stampen’, wat later kan leiden tot platvoeten en problemen met de knieën en heupen.

4. Wissel schoenen met elkaar af

Kinderschoenen die weinig steun bieden zijn niet per se slechter voor de ontwikkeling van de voeten van je kind dan degelijke leren stappers. Soepel schoeisel stimuleert juist de natuurlijke ontwikkeling van kindervoetjes. Al zijn stevige schoenen in bepaalde situaties wel handiger en bieden ze een betere bescherming. Wissel schoenen vooral met elkaar af.

5. Beperk lopen op hakken en slippers

Wil jouw kleuter graag op prinsessenhakjes naar een verkleedpartijtje? Houd het dan ook bij de feestjes. Het is namelijk onverstandig om voeten tijdens de groeifase vaak in een andere stand te dwingen. Het vergroot de kans op voetklachten op latere leeftijd. Dit geldt ook voor het lopen op slippers. Draag ze niet langer dan 2 uur achter elkaar.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kleine-kinder-schoenen

Hoe je online hoogwaardige babykleding kunt vinden voor een mooie prijs

Het vinden van hoogwaardige baby- en peuterkleding voor een mooie prijs kan een uitdaging zijn, maar met de opkomst van...
z8-xmas-24mood0809-24980

Feestkleding voor de kleintjes

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat veel mensen zich klaar maken voor de feestdagen....
babyjas baby jas meisjes jongens

Wat een uitvinding, de Fossy babyjas. 

Hier thuis is het altijd ellende! Truien en jassen.. Het aantrekken hiervan gaat echt altijd met weerstand en soms zelfs...