Tips om goed te sporten als kersverse mama

9 oktober 2023

Sporten is goed voor lichaam en geest, dat weet iedereen. Sporten bevordert de bloedsomloop en het zorgt ervoor dat je lichaam de geluks- en antistresshormonen dopamine en endorfine aanmaakt. Ook voor kersverse moeders is het dus goed om enkele weken na de bevalling opnieuw sportieve beweging in de dagelijkse routine te brengen. En sporten hoeft daarbij helemaal niets te zijn dat je op je eentje moet doen. Je kan ook je baby bij jouw sportactiviteiten betrekken. Ergobaby, de fabrikant van artikelen voor pasgeboren baby’s, geeft hieronder advies over welke sporten je samen met je baby kan doen.

Wil je als kersverse moeder weer beginnen sporten, maar vind je het moeilijk om hierbij je kleintje achter te laten? Dan kan ook je baby meenemen terwijl jij in sportieve modus bent. Zo versterk je niet alleen de eigen spieren, maar ook de band met je baby’tje. Na de bevalling heeft je lichaam wel enkele weken de tijd nodig om zich te herstellen. Hoelang dat precies duurt hangt van persoon tot persoon af, maar in het algemeen zou je vanaf zes weken het sporten opnieuw rustig mogen opbouwen. Belangrijk is wel dat je goed naar je eigen lichaam luistert en ook de goedkeuring van je gynaecoloog of vroedkundige hebt.

Postnatale beweging

Een goede oefening om mee te starten is yoga. Het is een laagdrempelige sport waarbij je echt naar je lichaam luistert. Dat is precies wat je nodig hebt na de intense bevallingsperiode. Postnatale yoga focust op stretches en oefeningen voor de lichaamsdelen, zoals de bekkenbodem- en buikspieren, die na de bevalling extra aandacht verdienen. In sommige lessen postnatale yoga zijn jonge baby’tjes ook welkom en worden ze bij de oefeningen betrokken.

Vanaf je baby drie maanden oud is, kan je hem of haar naar het zwembad meenemen om in het water rond te dobberen. Het water zorgt ervoor dat de spieren ontspannen en dat doet deugd voor zowel ouder als baby. Doe je baby zeker bandjes om en blijf te allen tijde in de buurt ter ondersteuning. Verschillende zwembaden bieden cursussen watergewenning voor baby’s aan.

Beweging in de buitenlucht

Sporten in de buitenlucht is vaak nog aangenamer dan in een binnenruimte. Een bewegingsvorm waarbij zowel ouders als baby veel baat bij hebben is wandelen of lopen met de kinderwagen. Een voordeel? Het kan al wanneer je baby nog piepjong is. Terwijl jij opnieuw in vorm geraakt, kan je baby vanuit zijn veilige stoel de buitenwereld ontdekken en nieuwe indrukken opdoen. Belangrijk om op te letten is dat je een kinderwagen gebruikt die de schokken goed opvangt en een ergonomische houding voor ouder en baby garandeert. De Metro+ kinderwagens van Ergobaby hebben een extra zachte zitting die maximaal comfort voor jouw kleintje biedt. Met de verstelbare duwbeugel kun je de kinderwagen ook volledig op jouw loophouding afstellen. Daarbij is dit model geschikt voor alle terreinen, ideaal dus om lopen in de stad af te wisselen met sporten in de natuur. ​

Ergobabo Metro+ & Aerloom

Houd je ervan om je baby dicht bij je te houden? Dan is sporten met een draagzak misschien wel iets voor jou. Wandelen, hiken of zelfs dansen? Er zijn tal van sporten die je kunt beoefenen terwijl jij je baby draagt. Het gewicht van de baby moet gelijkmatig verdeeld zijn over je heupen en schouders en je baby moet in een M-houding zitten. De Aerloom draagzak van Ergobaby is ideaal om mee te sporten want de FormaKnit wattering biedt precies genoeg strech voor een goede ondersteuning en een aangename pasvorm voor jou en je baby.

Ergobaby Aerloom

Is je baby al wat ouder? Dan is het ook erg fijn om je kindje mee te nemen op de fiets. Een voorwaarde hierin is dat je baby zelfstandig rechtop kan zitten, dat is meestal vanaf negen maanden oud. Voorzie een veilig fietsstoeltje of fietskar, en de nodige bescherming zoals een helmpje. ​ ​

Dankzij deze tips van Ergobaby kun je tal van sporten eens uitproberen, samen met je baby. Deze extra beweging zal na een zware periode deugd doen voor jouw lichaam. En je baby’tje zal je ook dankbaar zijn.

– Dit is een persbericht –

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
image-1

Nieuw: Stokke introduceert SNOOZI™ wieg

Stokke, de Scandinavische producent van hoogwaardige kinderproducten, heeft het wiegconceptopnieuw vormgegeven met de nieuwe Stokke® Snoozi. Afgelopen herfst werd Snoozi...
IMG20240219093934

Review – Timboo wipes, herbruikbare doekjes

Met een baby opkomst heb je flink wat verzorgingsproducten nodig. Van het Belgische merk Timboo had ik nog niet gehoord....