Op vakantie met je baby, dit moet je weten.

10 juli 2022

Voor het eerst op vakantie met je baby is best een uitdaging. Niet elke bestemming is geschikt voor baby’s. En niet elke accommodatie is baby-proof. Dus waar reis je naartoe? Hoe ga je erheen? Wat zijn de risico’s? En waar moet je op letten? Hier tips om rekening mee te houden voor je gaat boeken.

Vakantie baby

Op vakantie met een baby, dat is op zich prima te doen, maar het vraagt wel om meer voorbereiding en uitzoekwerk. Voor kinderen is reizen spannend: het ontdekken van nieuwe dingen is leuk, maar betekent ook heel veel nieuwe prikkels. Hierdoor kan je baby uit zijn normale doen en ritme raken. Het ene kind kan daar beter tegen dan het andere, dat is een kwestie van aanvoelen. Ook hebben baby’s een nog niet volledig ontwikkeld afweersysteem en zijn daardoor vatbaarder voor infectieziekten.

Vakantie met baby: de risico’s

Als je baby al kruipt, brengt het wat extra risico’s met zich mee. Ze gaan op ontdekkingstocht in hun nieuwe omgeving en schuiven dus over de (vuile) grond. Ze stoppen voortdurend hun vieze vingers of voorwerpen in hun mond, en misschien aaien ze in een onbewaakt ogenblik een kat. Ook is je baby gevoelig voor zon, extreme hitte, maar ook kou. Verder is er in het buitenland (afhankelijk van welk land je bezoekt) een grotere kans op het oplopen van typische kinderziekten als mazelen, difterie of kinkhoest. Dat geldt ook voor reizigersdiarree, daar zijn baby’s gevoeliger voor dan volwassenen.

Waar ga je naar toe met je baby?

Wat een geschikte vakantie met baby is? Dat is eigenlijk vooral een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Kies een bestemming uit op basis van de hygiëne, veiligheid, kwaliteit van de lokale (particuliere) gezondheidszorg, goede voorzieningen en het klimaat. Het is bijvoorbeeld beter om landen te vermijden waar malaria voorkomt. Malaria is de ernstigste ziekte die baby’s en kinderen op reis kunnen krijgen. Kinderen die zijn gevaccineerd volgens het schema van het rijksvaccinatieprogramma zijn beschermd tegen DKTP (Difterie Kinkhoest Tyfus Polio), maar voor sommige verre bestemmingen is dat niet voldoende. Sommige landen zullen dan afvallen, want voor een aantal reisvaccinaties geldt een minimumleeftijd waarop het mag worden toegediend.

Reistips met een baby

Of je nou kiest voor een exotische vakantie of dicht bij huis blijft, dit zijn tips om de risico’s te beperken:

  • Let goed op de hygiëne, was de handen van je kind regelmatig en koop schoon drinkwater (controleer of de dop niet loszit).
  • Diarree? Laat je kind extra water drinken en gebruik een ORS-oplossing.
  • Bescherm je kind tegen muggenbeten met kleding (lange mouwen en lange pijpen) en DEET (geef kinderen jonger dan twee jaar een lagere concentratie DEET).
  • Laat je kind geen dieren aaien.
  • Gebruik goede zonnebrandcrème (minimaal factor 30) en hou je baby uit de zon tussen 11.00 en 15.00 uur.

  Lees ook:

Veilig met je baby in de zon: zo voorkom je zonschade.

Babyproof accomodaties

Als je eenmaal weet naar welk land je gaat afreizen, is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte accommodatie. Was voordat je kinderen had een hotelkamer super gemakkelijk, als je met kinderen op vakantie gaat is een appartement, huisje of family-room vaak comfortabeler. Meestal heb je beschikking over twee of meer aparte vertrekken, dus als je baby ’s avonds gaat slapen hoef jij nog niet naar bed. Andere voordelen: je kunt het favoriete gerecht van je kind koken of een flesje warm maken en eten zonder je al te druk te hoeven maken over tafelmanieren en lawaai. Ook zijn er tegenwoordig hotels die zich als Kids-hotel presenteren.

Verdiep je in de accommodaties die je aanspreken. Je kunt van tevoren navraag doen over de veiligheid van de accommodatie, maar vaak zul je pas ter plekke zien of die informatie allemaal (nog) klopt. Waar moet je op letten bij het boeken van je hotelkamer, appartement of bungalow? Stel jezelf deze vragen:

  • Heeft de accommodatie de vermelding ‘kinderen (familie/kindvriendelijk)’?
  • Heeft de accommodatie de vermelding ‘basisbehoeften’, dan hoef je in principe geen beddengoed, handdoeken etc. mee te slepen.
  • Als je kou verwacht, kijk dan even of er verwarming is.
  • Als je niet te veel wilt meenemen, check dan of er een wasmachine is (of wasserette).
  • Kun je een eventuele trap afsluiten (zijn er traphekjes)?
  • Zijn er scherpe hoeken aan tafels en meubels? (Neem voor de zekerheid hoekbeschermers mee.)
  • Zijn er ramen die een gevaar vormen voor je baby?
  • Zijn de stopcontacten beveiligd?
  • Is het eventuele balkon of de tuin veilig afgeschermd?
  • Zijn er giftige planten?
  • Kan je kind al kruipend bij de vijver, het zwembad of de zee komen?

De locatie

Een afgelegen huisje klinkt misschien lekker rustig en privé, maar met kleine kinderen is het erg fijn om wat basisvoorzieningen in de buurt te hebben, zodat je niet steeds de auto of bus in hoeft. Denk aan een supermarkt, restaurant, strand, zwembad of speeltuin. En voor het je-weet-maar-nooit-scenario: een huisarts of kliniek. Als je op de camping staat, verdiep je dan in de standplaats. Sta je dicht bij een meer zonder omheining? Vlak naast een afgrond? Check van tevoren je plek, ook als je met je eigen tent reist. Als je niet de hele tijd bang hoeft te zijn dat je kind iets overkomt, kom je zelf ook nog een beetje tot rust.

Het zwembad

Met vrienden een luxe vakantiehuis met zwembad huren… klinkt hemels, maar in veel landen zit er geen afzetting om het zwembad. Kijk dus of er een apart kinderbad is en/of een hek om het diepe bad.     Lees ook:

EHBO bij verdrinking: wat moet je wel en niet doen?

Kindvriendelijkheid

Onderwerp accommodaties die zichzelf kindvriendelijk noemen voor de zekerheid toch even aan nadere online inspectie. Het is namelijk nogal een ruim begrip. Een wildwaterbaan en jeugddisco zijn super voor twaalfjarigen, maar als je met je baby bent heb je duidelijk andere behoeftes.

De doelgroep

Probeer te achterhalen wat de doelgroep is van de camping die je op het oog hebt. Als dat vooral gezinnen met tieners zijn of bejaarden met een eigen stacaravan, kun je beter nog even verder zoeken. Niet dat je het daar niet gezellig mee kunt hebben, maar qua voorzieningen is het er voor jonge ouders misschien niet handig. Goeie tip: lees online de reviews van andere vakantiegangers die je voorgingen. Die zijn heel waardevol. Lees wat anderen prettig en minder prettig vonden aan de accommodatie en de plek. Dat kan je enorm helpen en voorkomt onaangename verrassingen.

Vertier

Water, zand, een glijbaan en een schommel: kleine kinderen hebben weinig nodig voor een leuke vakantie. Maar dan moet het er wel zijn! Check tijdens je zoektocht of er bijvoorbeeld een speeltuintje is dat geschikt is voor de kleinsten.

Kindvriendelijke faciliteiten

Niet iedereen heeft dezelfde wensen, maar als je met kinderen reist zijn dit punten om rekening mee te houden:

  • rust (geen disco voor je deur)
  • schaduw
  • speeltuin
  • zwembad met heel ondiep gedeelte
  • magnetron, voor het verwarmen van de fles of een hapje
  • accommodatie goed bereikbaar met auto en kinderwagen
  • aanwezigheid van babyspullen, bedje en kinderstoel
  • fietsverhuur met kinderzitjes
  • winkels en kindvriendelijke restaurants in de buurt
  • zandstrand dichtbij, als je hiervan houdt

Eten en drinken in het buitenland

Zelf hou je misschien wel van een culinair experiment of exotische vakantiebestemming, maar voor je baby neem je graag het zekere voor het onzekere. Het laatste wat je wilt is dat je baby reageert met diarree vanwege een ander type melkpoeder of potje babyvoeding. Hier vijf tips om in je achterhoofd te houden:

Borstvoeding

Krijgt je baby nog volledige borstvoeding, dan is het vrij makkelijk: je hebt de melk altijd bij de hand en op precies de juiste temperatuur. Let wel op met wat je zelf eet: scherpe kruiden hebben bijvoorbeeld invloed op de smaak van je melk. Je kind moet daar misschien even aan wennen.

Vaker drinken

Is het heel warm op je vakantiebestemming, laat je kind dan vaker drinken of leg hem extra vaak aan. Waarschijnlijk vraagt je kind uit zichzelf al om meer voedingen. Je hoeft bij volledige borstvoeding geen water bij te geven. Krijgt je kind geen borstvoeding, laat hem dan het liefst mineraalwater zonder koolzuur drinken. Je kunt ook een flesje diksap meenemen, want op de wat exotischer bestemmingen is dat wellicht niet te krijgen. Zo kan je kind een beetje variëren in drankjes.

Melkpoeder

Geef je flesvoeding en wil je op safe spelen? Dan kun je het beste voor de hele vakantie melkpoeder meenemen. Bedenk wel: in alle landen wordt babyvoeding verkocht. Dit zal alleen niet altijd hetzelfde merk zijn. Het kan zijn dat je baby even moet wennen aan de andere voeding, maar het scheelt een hoop bagage. Download hier onze handige vakantiechecklist.

Waterkoker

Neem voor de zekerheid een waterkoker mee naar je vakantiebestemming, tenzij nadrukkelijk staat vermeld dat die aanwezig is in je huisje/appartement/hotel. En een thermosfles: zo heb je ook onderweg warm water bij de hand. Een magnetron-sterilisator om de flesjes uit te koken is ook geen overbodige luxe (als er op de plaats van bestemming tenminste een magnetron beschikbaar is).

Water uit de kraan

Check of het leidingwater op je vakantiebestemming geschikt is als drinkwater. Ook al drinkt de lokale bevolking het zelf, dat maakt het nog niet geschikt voor baby’s. Maak je flesvoeding voor je baby, gebruik dan mineraalwater zonder koolzuur uit een fles of kook het leidingwater ten minste tien minuten vóór je het gebruikt. Maak de flesvoeding direct voor het gebruik klaar en gooi eventuele restanten weg.

Babyvoeding

Je kúnt een koffer met vijftig potjes babyvoeding meenemen. Makkelijker is het als je kind met jullie mee kan eten. Kook je vooral zelf, hou dan vóórdat je het eten kruidt een portie apart voor je baby en prak het fijn. Zorg dat vlees en andere bederfelijke waren héél goed doorbakken/gekookt zijn. De hygiënische standaard is niet overal gelijk.

Uit eten 

Ben je van plan uit eten te gaan, neem dan voor de zekerheid een paar potjes mee in de koffer. Die kunnen ze in de keuken van het restaurant opwarmen. Of geef je baby van tevoren eten. In veel zuidelijke landen is heel normaal om je baby mee te nemen naar een restaurant, ook later op de avond.

De verandering van omgeving en temperatuur is al heel wat voor je baby om aan te wennen. Hou voor de rest zo veel mogelijk de regelmaat van thuis aan: geef op de gebruikelijke tijdstippen te eten en te drinken. Neem bijvoorbeeld ook wat vertrouwde en verantwoorde tussendoortjes van thuis mee. Daar kan je baby ook lekker op sabbelen als jullie bijvoorbeeld in een restaurant zitten.

Zo hou je het leuk op vakantie met je baby

Voor je kind is op vakantie gaan best ingrijpend: ineens is al het bekende verdwenen. Een andere kamer, vreemd speelgoed en zelfs het eten smaakt anders. Hoe zorg je ervoor dat je baby snel vertrouwd is met zijn nieuwe omgeving?

Vreemde omgeving

Je hebt net de sleutels van het vakantieverblijf ontvangen: tijd om samen met je kinderen de buurt te verkennen. Zo raken ze vertrouwd met hun nieuwe omgeving. Waar slaap ik? En waar blijven papa en mama ’s nachts? Maar ook: waar kan ik spelen? Geef je kind de tijd om rustig te wennen aan de nieuwe plek.

De eerste nacht

Het zal best even vreemd zijn, slapen in een onbekend bed. Je kunt het bedje vertrouwd maken met een paar bekende knuffels. Neem ook je baby’s lievelingsboekje mee. Hanteer het bed ritueel van thuis ook op vakantie, zo voelt je baby zich toch op zijn gemak. Als daar een muziekmobiel bij hoort (met trekkoordje) neem dat dan ook mee.

Babyfoon

Omdat je kind moet wennen aan de nieuwe omgeving, is het fijn om een babyfoon bij je te hebben. Zo hoor je het direct als je kind wakker of onrustig is. Let op: een in Nederland gekochte babyfoon werkt soms alleen op Nederlandse frequenties, dus niet in het buitenland.

Luieruitslag

Door de warmte kan je baby sneller last krijgen van luieruitslag. Verwissel luiers daarom wat vaker dan je thuis gewend bent en koop uit voorzorg een goede crème.

Speen

Neem genoeg spenen mee op vakantie. Je raakt er snel één kwijt en je wilt waarschijnlijk ook niet de hele dag spenen uitkoken. Grote kans dat ze op je vakantiebestemming ook spenen verkopen, maar baby’s kunnen heel specifiek zijn in wat ze wel en niet prettig vinden qua speen.

Wandelen met je baby

Ben je in een warm land? Doe dan tijdens een wandeltocht de kap van de kinderwagen omlaag. Pas wel op, want onder een kap kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Door witte doeken op de kap te leggen weerkaatst de zon (en warmte) voor een groot deel.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

reizen met kinderen florida

Florida – The sunshine state

Afgelopen februari maakten we de eerste verre reis met Morris. De vlucht ging prima en daarom besloten we deze zomervakantie...
sos armbandjes bandjes

Veilig op pad met de kids met de SOS armbandjes

Drukke plaatsen bezoeken, ik heb er geen moeite mee maar houdt de kids altijd wel heel goed in de gaten....
Ontwerp zonder titel

Vliegen met een baby – op vakantie naar Zakynthos

Wat vond ik het spannend. Vliegen met een baby van 10 maanden. En helemaal omdat ik zelf totaal geen held...