Hoe voed ik mijn kind milieubewust op?

19 juli 2018

Sinds ik moeder ben ga ik eigenlijk nog bewuster om met ons milieu. Daarom kies ik ervoor om mijn kinderen groen op te voeden. Ze van jongs af aan al bewust te maken van het belang van onze planeet en het belang om milieubewust hiermee om te gaan. milieubewust opvoeden

Milieubewust opvoeden

Consuminderen is een van de belangrijkste stappen naar een milieuvriendelijkere levenswijze. Van alles gewoon een beetje minder. Bijvoorbeeld besparen op energie of boodschappen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens voor je portemonnee.

Als moeder van een baby herken je het vast wel dat je binnen no-time door je voorraad pak luiers bent (nu al weer op?). Steeds vaker hoor ik moeders over wasbare luiers. Is dit de oplossing voor het millieu en mijn portemonnaie? Ik ging op onderzoek uit.

Wasbare luiers

Eerlijk gezegd moet ik bij het woord wasbare luiers direct denken aan katoenen lappen met spelden, die iedere dag vol met poep zitten en moeten worden uitgespoeld en uitgekookt. Ik moet er niet aan denken! Maar mijn onderzoek wijst uit dat de moderne wasbare luier helemaal niet zo werkt. Het is een comfortabel broekje van zachte stof, dat met klittenband of knoopjes wordt omgedaan en de ontlasting wordt opgevangen door een papieren inlegvel, dat zo door de wc kan worden gespoeld. Ja, er moet wel wat extra gewassen worden, maar de wasmachine doet dat maar al te graag.

Wegwerp luiers versus Wasbare luiers

Ook zijn wasbare luiers goed voor het milieu, omdat er een enorme berg afval mee bespaard wordt. Wist jij dat vanaf de geboorte tot de zindelijkheid één kind ongeveer 6000 wegwerpluiers gebruikt, dat is echt veel. Voor de productie van wegewerpluiers wordt veel plastic gebruikt, waarvoor veel ruwe olie nodig is. De productie van wasbare luiers kost natuurlijk ook energie en grondstoffen, maar ze worden intensiever gebruikt en kunnen aan het eind van hun levensduur makkelijker gerecycled worden. Het wassen van de luiers is ook belastend voor het milieu, maar zelfs als je altijd de droger gebruikt is je ecologische voetafdruk een stuk kleiner. De milieuvriendelijkheid van wasbare luiers is een belangrijk argument om over te stappen en de wegwerpluiers weg te werpen. Zo begin je vanaf de geboorte van jouw kleintje al met milieubewust opvoeden.

Wat vind jij? Gebruik jij ook wasbare luiers of ben je er juist op tegen? Wij zijn heel benieuwd!

 

Bekijk ook babykleding >>

Hippe zwangerschapsmode >>

Leuke babyschoentjes >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...