Leer je kindje sparen met Zilverstad

14 mei 2023

Krijgt jouw kindje wel eens een centje van opa of oma of al zakgeld? Als ouders wil je graag dat je kinderen op jonge leeftijd leren waarom sparen belangrijk is. Want jong geleerd is oud gedaan. Leren sparen is vaak een proces dat tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. Dus hoe maak je dat leuker of makkelijker? Met deze 5 tips van Zilverstad kun je samen met je dochter of zoon aan de slag!

1. Begin met nep geld

Kinderen vinden het geweldig om spelletjes te spelen. Om ze meer te leren over sparen kun je spelletjes spelen waar ‘omgaan met geld’ in voorkomt zoals Monopoly of door zich voor te laten doen als kassamedewerker. Hierbij kun je gebruik maken van nep geld zodat kinderen spelenderwijs kennismaken met geld.

2. Bepaal samen een spaardoel

Bedenk samen met je kinderen een spaardoel. Zo leer je kinderen dat als ze sparen, ze worden beloond. Zorg er wel voor dat het spaardoel niet al te groot is, anders kan het geduld van je kind zomaar op zijn. Wil je dochter of zoon bijvoorbeeld een nieuwe knuffel? Neem dat dan als spaardoel. Wanneer het doel is bereikt, kunnen jullie samen op pad om het te halen. Zo maak je sparen aantrekkelijker en leuker voor je kind.

3. Laat je kinderen zelf geld ‘verdienen’

Wanneer je kinderen leert sparen, is het goed om ze te leren dat je geld niet zomaar krijgt. Laat ze bijvoorbeeld kleine klusjes doen zoals het opruimen van het speelgoed of een schoonmaakklusje. Beloon je zoon of dochter daarvoor met een klein bedrag in muntgeld. Muntgeld is concreet en visueel, zodat kinderen met eigen ogen zien en kunnen tellen hoeveel ze hebben verdiend.

4. Geef je kinderen een eigen plek om te sparen

Laat je kinderen een leuke spaarpot uitzoeken om op een mooie plek in huis neer te zetten. Zo heeft je zoon of dochter een eigen plek om geld te sparen waar ze trots op kunnen zijn. Zilverstad heeft haar brede collectie van zilverkleurige spaarpotten dit jaar uitgebreid met allerlei leuke nieuwe vormen. Zo heb je een locomotief waarin je niet alleen geld kan bewaren, maar ook de eerste melktand of het eerste haarlokje. Is je kindje dol op dieren? Dan valt de nieuwe poes, eend of rups spaarpot zeker in de smaak. Met een leuke spaarpot komt dat sparen helemaal goed!

5. Geef het juiste voorbeeld

Het is belangrijk om geld bespreekbaar te maken met je kinderen. Je kunt je kind bijvoorbeeld laten zien dat je zelf elke maand geld opzij zet voor noodgevallen of voor een vakantie. Betrek je zoon of dochter hierbij door een extra spaarpot neer te zetten waar je net zoals je kinderen elke week wat geld in stopt. Zo geef je zelf het goede voorbeeld!

Over Zilverstad

Zilverstad staat bekend om exclusieve kindercadeaus, zoals kindercouverts van rvs, spaarpotten en rammelaars van o.a. nijntje. Maar ook om artikelen voor een sfeervol gedekte tafel of stijlvol interieur. Zilverstad biedt voor ieder uniek moment het mooiste geschenk.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

verzerking-woning-1

Hoe kun je je gezin blijvend een veilige woning bieden?

Als je een gezin hebt, is het belangrijk dat je een goede woning hebt. Dit is de plek waar je...
besparen op de babyuitzet

Tips om te besparen op je babyspullen

Geweldig om een kindje te verwelkomen in je gezin. Het komt alleen wel met de nodige kosten. Het Nibud heeft...
Ontwerp zonder titel (2)

Kinderbijslag; het is NU tijd om te shoppen…

Morgen verschijnt de kinderbijslag weer op je rekening en dat is altijd fijn. Het komt eigenlijk ook nooit ongelegen.. Iedere...