Foodspecialist Claire van Easy Peasy Kids

24 december 2018

Goede voeding voor je kleintje is enorm belangrijk, al vanaf het begin. Wij zijn daarom in gesprek gegaan met foodspecialist Claire van Easy Peasy Kids. Zij heeft haar tips en tricks met ons gedeeld, wat fijn! Als ouders weet je het ook niet altijd…

Sinds wanneer heb jij een passie voor alles wat met voeding te maken heeft?

Eigenlijk al zo lang ik me kan herinneren. En niet alleen ‘letterlijke’ voeding maar ook meer figuurlijk/psychologisch zoals waar komt bepaald eetgedrag vandaan? En welke gedachten of rituelen voeden je? Of juist niet. Ik kom uit een Brabantse familie. Gedurende mijn jeugd stond eten altijd centraal. Ieder weekend bij mijn oma waar je echt niet vandaan kwam zonder soep of worstenbroodjes, iedere viering van verjaardag tot kerst: lange tafels en goed eten maar ook gewoon thuis, doordeweeks. Iedereen was altijd welkom, een bord erbij: geen probleem. Mijn tante’s, ooms, vader, ze koken allemaal en behoorlijk goed ook. Het draait om eten. En ook de keerzijde daarvan: de emotionele kant van voeding, ik heb 14 nichtjes waarvan meer dan de helft heeft geworsteld met een eetstoornis. Inclusief ikzelf. Dat is toch op zijn minst opvallend.

Foodspecialist Claire, Goede voeding voor je kleintje

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik blijf mezelf continu ontwikkelen: opleidingen, coaching, lezen. Zowel op het gebied van voeding maar zeker de laatste jaren vooral op het gebied van persoonlijke, spirituele ontwikkeling en business. Een richting die ik ook met mijn bedrijf steeds meer opga. 

Wat is jouw eigen kookstijl?

Eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n koker. Dat wil zeggen alles wat ik maak is wel goed en ook lekker en ik vind het leuk om nieuwe dingen te combineren of bestaande recepten een gezonde twist te geven, maar het is niet zo dat ik bezig ben aan de culinaire kant. Het gaat veel meer om de samenstelling, de voedzaamheid of hoe je zo praktisch mogelijk iets lekker én voedzaam maakt. 

Wat vind je belangrijk aan de voeding die je eet?

Dat je het bewust doet. Natuurlijk ik ben er al jaren voor dat je 80% van je tijd zorgt voor zo’n gezond mogelijk eetpatroon maar mij gaat het er veel meer om dat je je bewust bent wanneer je daar misschien (even) van afwijkt. Zo houd ik absoluut rekening met de hoeveelheid suiker die mijn kinderen binnenkrijgen maar ik voed ze niet 100% suikervrij op.  Met Easy Peasy wil ik heel graag het bewustzijn vergroten, niet zozeer prediken wat je wél en vooral NIET mag eten. Daar geloof ik niet in en het werkt zeker bij kinderen vaak juist averechts. 

Goede voeding voor je kleintje

Waarom ben jij begonnen met Easy Peasy kids?

Ik was al een aantal jaar bezig met mijn bedrijf op het gebied van gezonde voeding. Ik richtte me daarbij vooral op volwassenen. Toen ik zelf mijn tweeling adopteerde greep ik echt mis op een boek passend bij hoe ik denk over een gezond eetpatroon. Zowel qua wat je je kinderen kunt geven maar ook over eetgedrag en het opbouwen van gezonde eetassociaties. Zo belangrijk als je je beseft dat je kleintje nog een helemaal schone lei heeft. Met alles wat je hem of haar geeft en leert, leg je een fundament waar ze hun hele leven profijt of juist last van zullen hebben. 

Wanneer je voor het eerst een kleintje hebt, is het erg zoeken naar wat het beste is voor jouw kleintje. Heb je tips voor moeders met een kleintje?

Ik heb 2 tips: laat je niet gek maken, jij weet uiteindelijk het beste wat goed is voor je kind. Wat wie of welk boek dan ook zegt. Het ene kind is het andere niet namelijk. Maar: neem wel je verantwoordelijkheid. Zeker in het begin ben jij degene die bepaalt wat je kindje krijgt. Probeer je daar bewust van te zijn. Zorg voor een goede basis! 

Suiker wordt steeds meer gezien als vergif, maar wat is jouw tip om jouw kleintje er niet aan bloot te stellen?

Zoals ik al zei ben ik geen fan van een rigide denkwijze. Suiker zit nu in het verdomhoekje waar eerder vet en daarna koolhydraten (brood) ook hebben gezeten. Begrijp me niet verkeerd ik vind écht dat onze kinderen (en wij zelf trouwens ook) veel te veel suiker binnenkrijgen. Veel meer dan goed voor ons is. Zo krijgen zoveel kinderen bijvoorbeeld als ’10-uurtje’ een liga en een pakje Wicky mee naar school. Hiermee zit je al snel aan zo’n 6 tot 8 klontjes suiker. En dan is het pas 10 uur!!

Mijn tip is om zo vroeg als het kan te werken aan een smaakontwikkeling die naast een zoete smaakvoorkeur ook meer bittere smaken (groente) leert waarderen. Dat doe je door bijvoorbeeld niet met een fruithapje maar met een groentehapje te starten. Van koekjes en snoepjes weten we dat er suiker in zit. Maar er zijn zoveel producten waarbij we het niet 123 (kunnen) weten maar waaraan ook heel veel suiker is toegevoegd. Mijn tip zou zijn om daar op te gaan letten. Zodra je dat echt drastisch gaat minderen (bijvoorbeeld door te stoppen met koken uit pakjes en zakjes) dan is er best ruimte voor een koekje of snoepje op zijn tijd. 

Foodspecialist Claire, Goede voeding voor je kleintje

Makkelijk is het om vaak de kant en klare verpakking te pakken voor je eten, zeker als drukbezette moeder. Heb je tips hoe dit anders zou kunnen?

Zeker: koop onze boeken ;-). Wat wij hebben geprobeerd is om je wat eenvoudige (easy peasy) varianten te geven die je aan je standaard repertoire kunt toevoegen. Zodat je altijd iets op tafel kunt zetten wat een stuk voedzamer is dan een kant- en klare variant. En: vullen die diepvries en voorraadkast. Een goede voorbereiding is echt het halve werk!! 

Foodspecialist Claire, Goede voeding voor je kleintjeWat zijn volgens jou belangrijke ingrediënten die een baby het eerste jaar een keer geproefd moet hebben?

Alle groenten. Eat your colors. Focus minder op fruit, zoet vinden ze toch wel lekker. Ga voor groenten. Een van de belangrijkste ‘foodrules’ uit ons eerste boek. En als je voor fruit gaat, ga voor de avocado. 

Er veranderd continu iets over voeding wat wel en niet het beste is. Wat is jouw ervaring hierin en wat zijn je tips?

Klopt. Nergens zoveel meningen als over voeding. Mijn tip is om je gezonde verstand te blijven gebruiken, zolang een product voor 100% in een fabriek is gemaakt bevat het weinig voedzaams, je lijf kan daar niet zoveel mee! En jezelf geen “je mag nooit meer….. eten’ op te leggen. Het werkt niet. Behalve blauw smurfen ijs. Dat mag je van mij echt nooit meer eten.

Goede voeding voor je kleintje

Shop het boek Easy Peasy nu bij

Bol.com

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

Eerste dag naar de opvang: alles wat je baby nodig heeft volgens een kinderverzorgster 

Instappen in een opvang of kleuterschool gebeurt traditioneel vaak na een schoolvakantie. Als nieuwe ouder is het vaak een uitdaging...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...
20240217_121600-kopie

Negenmaanden beurs

Yes! Deze editie gingen wij naar de Negenmaanden beurs! Het was altijd wel een bucketlist ding, de Negenmaanden beurs. En...