De tandenavonturen van onze peuter: voor het eerst bij de tandarts

26 juli 2023

Onze zoon is voor het  eerst bij de tandarts geweest. Dit vinden we een belangrijke mijlpaal! Niet alleen om de eerste kennismaking met een kindvriendelijke tandarts zo positief mogelijk te laten verlopen waardoor hij meer zelfvertrouwen krijgt voor een volgend tandartsbezoek, maar ook voor de ontwikkeling van een goede mondgezondheid.

Samen met papa naar de tandarts

Samen met zijn vader is onze stoere bink voor het eerst bij de tandarts geweest. Omdat ik aan het werk was kon ik helaas niet mee, maar gezien de tandarts dicht bij mijn werk zit, kon ik hem gelukkig in mijn pauze een dikke zoen geven en veel succes wensen voor zijn eerste tandenavontuur!

Eenmaal voor de deur stapte onze peuter met grote stappen naar binnen. Zo ontzettend stoer! Samen met papa moest hij zich even aanmelden en wat extra gegevens doorgeven om vervolgens met de trap naar boven naar de 2de verdieping te lopen. Vol zelfvertrouwen liep hij naar boven toe, ondanks dat dit voor hem de eerste keer was. Ook het wachten in de wachtkamer vond hij prima. Maar dat had denk ik ook wel te maken dat hij samen met zijn aller grootste vriend was: papa!

De voorbereiding voor zijn eerste tandafspraak

Ongeveer een week voor de afspraak hebben we elke dag kort benoemd dat hij naar de tandarts zou gaan. Daarbij legde we uit waarom dat nodig was en wat de tandarts allemaal zou doen. Vooralsnog vond hij het allemaal wel leuk om te horen en een leuke activiteit die ging komen. Wat toch bijzonder was omdat hij nogal wisselend kan reageren bij het poetsen van zijn tanden.  Zijn tanden worden al gepoetst vanaf het moment dat hij zijn eerste tandjes kreeg , maar toch kan hij op bepaalde momenten erg dramatisch reageren als we met zijn tandenborstel met tandpasta voor zijn neusje staan.

Tips om met je kind naar de tandarts te gaan

Maar het idee dat hij met papa voor het eerst naar de tandarts zou gaan, vond hij vooralsnog een interessante activiteit. Daarnaast hadden we een leuk ‘tandenpoets’ spelletje op de iPad gezet en maakte we af en toe gebruik van zijn dokterskoffertje waarbij we elkaars tanden gingen bekijken. Met deze spelenderwijze voorbereiding hoopte we dat hij zijn eerste tandartsbezoek ontspannen en met zelfvertrouwen zou ervaren.

Hallo tandendokter

Met papa aan de hand liep hij achter de ‘tandendokter’ aan, zoals onze zoon de tandarts inmiddels noemt. Een onbekende plek met allemaal gekke spullen die hij nog niet eerder had gezien, hij vond het een beetje spannend maar was voornamelijk erg nieuwsgierig en vond alles heel interessant. Hij luisterde goed naar de tandarts, gedroeg zich rustig en oogde steeds meer ontspannen.

Toen hij eenmaal op de grote witte stoel was geklommen kon hij samen met de zeer kindvriendelijke tandarts,  met een spiegeltje in zijn eigen mond mee kijken. Dat was voor hem een heel nieuwe maar vooral leuke ervaring! Alle tandjes werden geteld en gecontroleerd of ze goed schoon waren. Zelfs toen papa aan beurt was, bleef hij netjes op een andere stoel zitten wachten.

Een positieve eerste ervaring

‘Daaag tandendokter’ en zo liep hij trots de deur uit.  Het eerste tandartsbezoek voor onze zoon was een succes! Door hem goed voor te bereiden voor zijn eerste tandartsbezoek, in combinatie met een ontspannen papa, een kindvriendelijke tandarts en een cadeautje naderhand heeft dat voor een positieve kennismaking gezorgd waardoor zijn eerste tandartsafspraak soepel verliep.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

huilbaby

Hoe sus je jouw huilbaby? + vijf tips

Een huilbaby is een baby die minimaal drie dagen per week gedurende drie uur huilt. Om erachter te komen of...
moederschap

Moederschap – soms voel ik me een andere moeder

Ik lees verhalen, hersenspinsels en ervaringen van andere moeders online en op social media. In veel van die gevallen voel...
IMG_2016

ZIEK, ZWAK & SNOT

De tijd van snottenbellen is weer aangebroken maar ook de andere virussen zijn weer lekker actief. Helemaal fijn, want ben...