Waarom kolven voor mij in plaats van ‘kunnen‘ een ‘moeten’ werd

7 januari 2019

In het begin van mijn zwangerschap had ik al besloten dat ik wilde proberen borstvoeding te geven. Ik heb het wel altijd luchtig gehouden en het ook geen moeten voor mezelf gemaakt. Ook omdat mijn teleurstelling ( mocht het niet lukken ) dan al een heel stuk minder zou zijn. kolven

De eeuwige discussie: Borstvoeding of flesvoeding >>

Borstvoeding geven

Toen Nolan nog geen uur oud was zij de verpleegkundige op de kamer, kijk maar of je hem kan aanleggen, dus ik hem aangelegd .. naja ik.. ik hoefde maar weinig ervoor te doen , want hij deed het eigenlijk helemaal zelf, hij hapte goed aan en dronk meteen heel goed. Dat was echt fantastisch!

Hij kwam ook zelf standaard om de 4 uur om te drinken. In de kraamweek heeft hij zelfs nachten van 6 uur gemaakt. Omdat hij goed aankwam de laatste dagen van de kraamweek mochten we hem door laten slapen. Mits het niet langer dan 6 uur was in verband met de suikerspiegel van die kleine. Dit was natuurlijk heerlijk en wie wil dat nou niet. Zowel mijn man als ik maakte regelmatig een dutje van een uur of twee in de middag.

Pijnlijke borsten

Op zondagavond bijna twee weken na de geboorte kreeg ik steeds meer last van mijn borsten, ik had ook melk voor heel de straat zoals mijn moeder het noemt. Want ik hoefde hem maar te horen huilen en binnen no time was mijn shirt doorweekt. En tijdens het voeden begon de andere borst vaak als een malle leeg te lopen en konden ook de zoog kompressen dat niet aan. Dus had ik een compleet slagveld aan melkvlekken als ik gevoed had en kon weer alles wat hij aan had , en ik aan had in de was. Mijn borsten werden steeds groter en voller -wat natuurlijk wel ontzettend logisch is- en merkte ook dat het vaak teveel was voor Nolan om allebei leeg te drinken. Dan zat ik met 1 lege een 1 half volle borst ( bekijk ’t van de zonnige kant, die kleine had in ieder geval geen honger met die melkfabriek van mij ). Maar zelfs met het drinken verslikte Nolan zich regelmatig omdat hij de toevoer van melk niet bij kon benen. dit moest anders, maar had het advies gekregen voorlopig nog niet te kolven.. in verband met het nog goed opgang komen van de borstvoeding.

borstvoeding geven, borstvoeding kolven, kolven, babylabelKolven werd een moeten

Na 2 dagen was ik het zat, toen merkte ik dat kolven voor mij een moeten werd. Elke nacht werd ik wakker met een zeiknat dekbed en een doorweekte sportbh met zoog kompressen die zoveel melk moesten opnemen dat ze bijna uit elkaar vielen, ( letterlijk ). Diezelfde nacht scrolde ik het internet af kijkend naar kolven. Maar de nieuwe elektrische waren aardig boven mijn budget. En huren zag ik niet echt zitten. Want ik wilde wel iets nieuws. En ik dacht ook;’ wat nou als het niet lukt? Of als ik het helemaal niet prettig vind? Dan geef ik zoveel geld uit voor niks?’

Handkolf

Toen kwam ik langs de handkolf van de Avent reeks van Philips. Het zag er heel praktisch uit. Geen gedoe met stroom en stopcontacten en dergelijke en je kolven waar je bij stond ! Ook zat er een dop met speen bij zodat je de gekolfde melk ook gelijk zou kunnen geven. Al met al, simpel en handig. Snel las ik de recensies. Deze waren allemaal heel positief, grote borsten, kleine borsten, veel melk , weinig melk allerlei goede berichten ( om eerlijk te zijn , nu ik zoveel over melk praat voel ik me wel lichtelijk een koetje worden 😉 ). Ik bestelde de kolf direct de ochtend daarna.

De volgende avond kookte ik de kolf uit en probeerde 1 borst, toen ik voelde dat ik weer last begon te krijgen. Het was even de goede houding vinden maar binnen 10 minuten had ik 90 cc gekolfd. Wat een heerlijk gevoel was dat. Ik merkte ook meteen verschil met Nolan, hij verslikte zich minder tot bijna niet, en kon wat rustiger drinken. Wat ook een stukje relaxter voeden was. En hij kreeg ook weer de kans om ook meer achtermelk te drinken inplaats van alleen maar voormelk. zijn ontlasting was weer meer geel met stukjes dan groen ( lekker praatje he )

Dé oplossing voor het kolven

Wat een uitkomst, geen natte lakens meer, geen zevenhonderdmiljoen hydrofiele luiers meer in mijn bed. Geen pijn meer en geen kleine die zich verslikt. Eerst kolfde ik waneer ik last had en als mijn man een ochtend Nolan voeden. Zodat ik iets langer kon doorslapen. Nu probeer ik elke ochtend te kolven, en s’avonds voor de laatste voeding. Ik kolf sowieso elke dag. Want als ik het een dag niet doe wordt ik wakker met natte lakens of ik heb om 5 uur het gevoel dat ze uit elkaar klappen. En dat is toch echt niet relaxed!  Misschien herken je jezelf in dit probleem. Of ben je nieuwsgierig naar de handkolf op zich? Ik raad deze handkolf erg aan als je borstvoeding goed opgang is. Of je last heb van hele erge toevoer net als ik. Maar je geen honderden euro’s uit wil geven aan een kolf. Ga in ieder geval op je gevoel af. Jij kent tenslotte je lichaam te beste. Dan ga ik op zoek naar een baan bij de Campina, haha geintje!

Liefs,

Ellen

Heb jij ook ervaring met kolven? Wat is voor jou handig? Leuk als je dit wilt delen in een reactie hieronder.

Lees ook de blog Wat je niet moet zeggen tegen een borstvoedende mama >>

Bekijk ook deze: Mama-vriendelijke borstkolven >>

Lees alles over het eerste babyflesje >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...